Op de leerstek vindt je kind een gestructureerde omgeving waarin de prikkels tot een minimum zijn gereduceerd. Elke leerling heeft zijn eigen (kale) werkplek, mobieltjes zitten in de rugtas en computers worden alleen voor school gerelateerde zaken gebruikt. Tijdens het werken is het stil. Kortom, er is geen afleiding en er is weinig meer te beleven dan bezig zijn met huiswerk, want daar komt je kind tenslotte voor.
Magister vertelt ons hoe het er cijfermatig voorstaat. Dat is echter maar een deel van het verhaal. Door middel van een persoonlijk logboek houden we bij waar aan gewerkt wordt, wat extra aandacht nodig heeft, hoe het thuis gaat met het maken van huiswerk, hoe de groei met betrekking tot zelfstandigheid is etc. We hebben nadrukkelijk gekozen om dit niet allemaal in een digitaal systeem te zetten. Dit kost namelijk veel tijd en levert per saldo voor je kind niets op.
Bij de start van de begeleiding brengen we in kaart welke vakken dit zijn en kijken we ook waar de moeite vooral ligt. We maken afspraken met de leerling om dit vak bij te werken. Doordat we per drie- vier kinderen één begeleider hebben, is er veel tijd om aandacht te besteden aan de inhoud van de vakken. Elke middag is er een mix aan begeleiders in huis wat betreft alfa en bèta vakken. Mochten we ontdekken dat het met alle hulp niet lukt, dan nemen we contact met je op om te overleggen over bijles.
Bij de start van de begeleiding melden we aan de mentor dat de leerling bij ons begonnen is en waar aan gewerkt gaat worden. Alleen als het iets toevoegt nemen we in de loop van de begeleiding verder contact op. Het komt ook voor dat de mentor zelf bij ons informeert hoe het met jouw kind gaat. Wanneer er meer dan alleen de huiswerkzorgen zijn, komt het voor dat we in overleg met school een groot overleg plannen waarbij alle partijen om de tafel zitten. Dit initiatief kan ook van de school of van jou als ouder uitgaan. Doel is altijd om met elkaar samen te werken in het belang van je kind.
Dat is heel verschillend. In principe werken we toe naar zelfstandigheid en ‘houden we geen kostgangers’. Voor je kind is het fijn als er een moment komt dat het weer op eigen benen kan staan wat het huiswerk betreft en wij begeleiden graag naar die zelfstandigheid! Zo kan het voorkomen dat een leerling na drie maanden het echt weer zelf kan en door ons met goede wensen wordt uitgezwaaid. Andere leerlingen blijven een half jaar tot een jaar. In speciale gevallen geldt weer een andere norm: de leerling heeft een gestructureerde en rustige plek nodig om te werken en te leren en heeft de leerstek nodig om zijn opleiding met succes af te ronden.
In principe is het huiswerk af. Het kan incidenteel voorkomen dat er thuis nog iets moet worden gedaan, bijvoorbeeld als er die week veel toetsen zijn.
In de meeste gevallen moet er op ‘de niet leerstek dagen’ thuis huiswerk worden gemaakt en geleerd. In de planning van je kind staat wat er gedaan moet worden.
Wanneer een kind start op ‘de leerstek’ is dat nooit zonder reden. Om zicht te krijgen op de werkwijze van je kind en om hem/haar de juiste leer- en werkstrategieën aan te leren, routines te ontwikkelen, is het noodzakelijk om drie keer per week te komen. Wanneer blijkt dat de begeleiding aanslaat en er vertrouwen is dat je kind meer op eigen benen kan staan, bouwen we af naar twee keer. Van daaruit werken we naar volledige zelfstandig.
In veel gevallen wel! Door regelmatig onder begeleiding bezig te zijn met huiswerk is er voor de meeste leerlingen al veel gewonnen. Wanneer de cijfers, ondanks alles, tegenvallen gaan we in gesprek en kijken we waar het probleem zit en passen we de begeleiding aan. Dit gebeurt altijd in overleg met jou als ouder.
Er worden dagelijks successen geboekt, maar soms komt het voor dat het niet loopt zoals we samen willen. Dit kan te maken hebben met een leer- of ontwikkelingsprobleem, of het niveau waarop de leerling moet presteren. In die gevallen gaan we met elkaar om de tafel en bespreken we hoe het verder moet. Soms volgt er een doorverwijzing naar een professionele instantie, soms besluiten we gezamenlijk dat een ander niveau beter past, al naar gelang de situatie.